Over de auteur

Byrthe Jorga Petra Ruth Vos werd geboren op 28 februari 1988 in Groningen. In 2007 behaalde zij het VWO diploma aan het Aletta Jacobs college in Hoogezand. Datzelfde jaar startte ze met de studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens de bachelor fase van haar studie geneeskunde behaalde zij het certificaat voor de Junior Scientific Masterclass en kwam zij tijdens een proefproject onder begeleiding van dr. van Doormaal bij de afdeling interne geneeskunde in aanraking met het onderzoek naar mastocytose. Hierdoor kwam zij ook in contact met dr. Oude Elberink, allergoloog, die haar introduceerde in de fascinerende link tussen mastocytose en insectenallergie.

In het kader van haar studie geneeskunde deed Byrthe haar wetenschappelijke stage naar risicofactoren voor het falen van immunotherapie voor insectenallergie in 2010 op de afdeling dermatologie en allergologie van de Ludwig-Maximilian University te München onder begeleiding van prof. Ruëff. Gefascineerd door onderzoek op dit terrein startte Byrthe een MD/PhD traject onder begeleiding van prof. Dubois, prof. Ruëff en dr. Oude Elberink.

Tijdens het MD/PhD traject werden de co-schappen in Groningen, Deventer en Zwolle met het promotieonderzoek gecombineerd. De klinische trials werden in het UMCG uitgevoerd terwijl ze voor laboratorium onderzoek in 2014 een half jaar naar Wenen ging. Zij deed daar onderzoek naar T-cellen bij de afdeling voor pathofysiologie en allergologie onder begeleiding van prof. Bohle.

In haar laatste jaar als MD/PhD in 2016 volgde een derde, korte onderzoeksperiode in Marbug bij de afdeling klinische en experimentele allergologie onder begeleiding van dr. Pfützner en dr. Möbs.

In november 2016 rondde zij haar proefschrift af. Eind 2016 behaalde Byrthe tevens haar artsenbul.